Categorii
Medicina Timisoara

Expertiza medico-legala

Prin raport de expertiză medico-legală se înțelege actul întocmit de un expert la solicitarea organului de urmărire penală sau a instanței de judecată și care cuprinde datele privind expertiza efectuată.

Expertiza medico-legală se efectuează în situațiile prevăzute la art. 172-181 din Codul de procedură penală.

Expertiza medico-legală este dispusă în următoarele situații:

 • Constatarea leziunilor traumatice și a gravității lor în diferite situații: cazuri de violență fizică, accidente rutiere, accidente de muncă etc.
 • Expertiza medico-legală în abuzuri sexuale: viol; act sexual cu un minor etc.
 • Expertiza medico-legală psihiatrică în evaluarea discernământului și a capacității psihice în cauze penale și civile.
 • Determinarea paternității inclusiv testarea ADN.
 • Expertiza medico-legală în malpraxis.
 • Deces din cauze nenaturale (violente, suspecte sau de cauza necunoscută).
 • Pentru evaluarea infirmității sau a incapacității de muncă determinate de afecțiuni traumatice.
 • Expertiza medico-legală a persoanelor în vederea autorizării deținerii și folosirii armelor și munițiilor.
 • Expertiza medico-legală a persoanelor pentru evaluarea capacității de conducere auto.
 • Expertize biocriminalistice pe corpurile delicte, precum expertiza petelor de sânge, de spermă și a firului de păr.
 • Expertiza criminalistică traseologică, cum ar fi factorii suplimentari ai impușcării.
 • Expertiza filiației: expertiza perioadei de concepție, a potenței și a capacității de procreare, expertiza comparativă antropometrică în diagnosticul filiației, expertiza filiației prin metode serologice, ADN.
 • Expertize de identificare ADN pe diverse produse biologice, inclusiv fragment osos.
 • Expertize toxicologice.
Categorii
Medicina Timisoara

Accident de munca. Definiție. Rolul medicinei muncii și a medicinei legale.

Accident de muncă

Prin accident de muncă, potrivit legislaţiei în vigoare, se înţelege vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicatia acuta profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces.

De asemenea, conform prevederilor legale, evenimentul reprezintă accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă ori în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată disparută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boala profesională sau legată de profesiune.

Orice eveniment, asa cum este definit anterior, va fi comunicat de îndată angajatorului, de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are cunoştinţă despre producerea acestuia. Dacă printre victimele evenimentului se află şi lucrători ai altor angajatori, evenimentul va fi comunicat şi angajatorilor acestora de către angajatorul la care s-a produs evenimentul.

În cazul accidentelor de circulaţie produse pe drumurile publice, soldate cu decesul victimelor, în care printre victime sunt şi persoane aflate în îndeplinirea unor îndatoriri de serviciu, serviciile poliţiei rutiere vor comunica evenimentul la inspectoratul teritorial de muncă din judeţul pe raza căruia s-a produs.

Accidentul suferit de orice persoană, ca urmare a unei acţiuni întreprinse din proprie iniţiativă pentru salvarea de vieţi omeneşti sau accidentul suferit de orice persoană, ca urmare a unei acţiuni întreprinse din proprie iniţiativă pentru prevenirea ori înlăturarea unui pericol care ameninţă avutul public şi privat dacă a avut loc în afara întreprinderii şi/sau unităţii şi nu a avut nici o legătură cu aceasta, va fi comunicat inspectoratului teritorial de muncă pe raza căruia s-a produs, de către orice persoană care are cunoştinţă despre producerea evenimentului.

Accidentele de muncă se clasifică, în raport cu urmările produse și cu numărul persoanelor accidentate, în:

 • accidente care produc incapacitate temporară de muncă;
 • accidente care produc invaliditate;
 • accidente mortale;
 • accidente colective, când sunt accidentate cel puțin 3 persoane în același timp și din aceeași cauză.

Incapacitatea temporară sau permanentă de muncă, precum și gradul de invaliditate pot fi apreciate pe baza unor expertize medico-legale privind capacitatea de muncă.

De asemenea, constarea leziunilor traumatice, a gravității lor, precum și a secheleor se evaluează tot pe baza unor expertize medio-legale.

Evaluarea medicală în cadrul cabinetului de medicina muncii va stabili dacă persoana este aptă sau inaptă defășurării în continuare a profesiei avute anterior accidentului de muncă sau este necesară reducerea timpului de muncă ori schimbarea profesiei.

Categorii
Medicina Timisoara

4 Funcții de scanare intraorală fără de care nu vrei să trăiești

Iată cele 8 caracteristici ale scanerului intraoral la care cred că nu ar trebui să faceți compromisuri atunci când începeți să vă scanați pacienții.

#1: Suficient de versatil pentru a vă ajuta să treceți printr-o zi plină

Să facem un exercițiu mental: să presupunem că ți-ai luat un scanner intraoral. Este wireless pentru că îți place flexibilitatea pe care ți-o oferă. Poate că încă nu scanezi fiecare pacient de fiecare dată, dar ești aproape. Și apoi, dintr-o dată, ai o zi mare în clinică cu mulți, mulți pacienți. Ei continuă să vină. Și continui să scanezi.

Apoi, îți dai seama că ai uitat să încarci bateriile scanerului tău. Din greșeală. Ce se întâmplă? Nu vrei să fii fără scaner. De aceea, vă recomand să căutați o soluție care să permită versatilitate, atât în ​​ceea ce privește cablurile, cât și opțiunile wireless, dar și în ceea ce privește cât de ușor este să duceți scanerul dintr-o cameră în alta. Și în ceea ce privește cât de ușor poți afișa, reda, vizualiza și manipula în 3D pe ecran. În fața pacientului, astfel încât acesta să vă poată vedea imaginile. De preferință într-un mod care să fie ergonomic pentru dvs., astfel încât să puteți lucra cu ei fie în picioare, fie așezat.

Apoi, vârful. Vârful necesită încălzire pentru a fi gata de scanare. Deci asta necesită timp. Și, de asemenea, durata de viață a bateriei. Dacă puteți pune mâna pe un scaner care se încălzește în doar câteva secunde, astfel încât să fiți pregătit pentru scanare în timp ce pregătiți pacientul, atunci acest lucru vă poate economisi și mult timp.

#2: Inteligența artificială ca o pereche suplimentară de mâini

Altceva care este destul de nou în lumea stomatologiei digitale este inteligența artificială (AI). Inteligența artificială s-a dovedit că face stomatologia mai ușoară, dar este important să vă întrebați dacă scanerul pe care îl aveți în minte utilizează inteligența artificială? Și dacă o face, cum funcționează de fapt?

Știu că mulți stomatologi nu știu încă cât de departe poate merge AI și cum poate ajuta în lumea stomatologică, așa că permiteți-mi să explic în cuvinte simple ce poate face. Laboratoarele își pot automatiza, de exemplu, designul coroanelor în câteva secunde. Scanerele intraorale pot ajuta la detectarea cariilor de suprafață fără a fi nevoie de un dispozitiv de scanare suplimentar. Sau mutați țesuturile moi, cum ar fi buzele, limba, obrajii, astfel încât să aveți un punct de plecare perfect pentru a vă planifica tratamentul.

#3: Ușor pentru copii (și pacienți adulți)

Ca medic, lucrezi pentru pacienții tăi. Vrei să te asiguri că sunt confortabile. Sunt multi adulti care sufera de anxietate dentara si cu atat mai mult pentru copii, vizitele la stomatologie pot fi o provocare. De câte ori ați avut un copil care plângea în cabinetul dumneavoastră când a trebuit să-și ia impresia? Nimănui nu-i place să se facă o impresie, indiferent cât de scump este materialul, aroma sau parfumul pe care îl folosești. Puteți folosi aromaterapia în cameră pentru a face experiența mai „confortabilă” – dar nu va deveni niciodată cu adevărat plăcută.

Nu este greu de imaginat cât de entuziasmați vor fi copiii când își vor putea vedea propria gură pe un ecran. 

#4: Înregistrarea dinamică a mușcăturii

Mișcarea este încă un alt dintre aceste lucruri de care trebuie să fii conștient atunci când obțineți un scaner. Nu toate scanerele sunt de fapt capabile să facă înregistrarea dinamică a mușcăturii. Ceea ce doriți este ca după ce ați scanat maxilarul superior și inferior, ocluzia statică, să puteți adăuga excursii mandibulare. Așadar, puneți scanerul în gura pacientului în ocluzie statică, porniți scanerul și înregistrați proeminența, retruziunea și laterotruzia.

Apoi, puteți evalua și efectua diagnostice pe baza acestor puncte de contact. De asemenea, abilitatea de a partaja acest lucru cu laboratorul dvs. permite tehnicienilor dvs. dentari să utilizeze aceste informații pentru a proiecta, adapta coroana sau orice altă restaurare din planul dvs. de tratament. Acest lucru va asigura o potrivire perfectă a coroanei dumneavoastră, cu o ajustare ocluzală minimă până la deloc, deoarece laboratorul a folosit mișcarea pacientului pentru a adapta designul. Cool, nu-i așa?

Sursa: Green Digital Lab

Categorii
Medicina Timisoara

IPS e.max ZIRCAD

IPS e.max ZirCad

In cadrul Green Digital Lab tinem pasul cu tehnologia si folosim cele mai bune materiale de pe piata. Facem asta pentru a oferi clientilor nostri lucrari complet functionale care beneficiaza si de o estetica deosebita, cu nimic diferita de aspectul natural al dintilor celui care se va bucura de produsul finit. Tocmai de aceea, ne face placere sa oferim cat mai multe detalii referitoare la elementele care intra in componenta lucrarilor realizate de noi, precum si la tehnologiile folosite in cadrul laboratorului in care ne desfasuram activitatea.

Ce este oxidul de zirconiu

In urma cu peste o suta de ani, Martin Heinrich Klaproth, un chimist german, descoperea zirconiul, un material ramas neexploatat la adevarata lui valoare pentru domeniul stomatologic pana in ultimele doua decenii. Astfel, relativ recent, oxidul de zirconiu, o ceramica extrem de rezistenta, a inceput sa fie folosit in domeniul nostru ca substitut pentru o serie de metale, datorita rezistentei si duritatii sale deosebite.

Cum se foloseste oxidul de zirconiu

Oxidul de zirconiu isi dovedeste utilitatea in special pentru puntile pe termen lung. Are o biocompatibilitate excelenta si o conductibilitate limitata a caldurii. Astfel, lucrarile care necesita rezistenta mare, precum puntile posterioare si anterioare, sunt avantajate de includerea acestui element. Tot din oxid de zirconiu se pot freza schelete si punti monolitice de pana la 12 elemente.

Produsul IPS e.max ZirCAD are o rezistenta finala mare tipica oxidului de zirconiu (>900 MPa). Scheletele realizate cu ajutorul IPS e.max ZirCAD sunt frezate cu Zenotec Select Hybrid si sinterizate in Programat S1, un cuptor cu temperaturi mari. In timpul procesului de sinterizare, scheletele se contracta, ajungand astfel la dimeniunea finala. Tot in timpul sinterizarii se obtine si necesara rezistenta la fractura. Scheletele pot fi apoi stratificate prin metode traditionale cu ceramica de stratificare.

Ceramica IPS e.max ZirCAD este utila si in lucrarile de bont protetic pe implant. Trecerea de culoare dintre coroana si bont este omogena, obtinandu-se astfel o estetica fara cusur, care vine in completarea adaptarii superioare pe bont.

Avantajele IPS e.max ZirCAD

Sunt cateva avantaje extrem de clare in utilizarea acestei ceramici in lucrari dentare. In primul rand, trebuie mentionata rezistenta mare, dar si duritatea contra ruperii scheletelor. 

De asemenea, rezultatele obtinute cu acest produs sunt superioare in special in regiunea posterioara. Conductibilitatea scazuta a caldurii si biocompatibilitatea sunt alte doua motive pentru care pacientii vor gasi produsele realizate cu IPS e.max ZirCAD extrem de functionale. Iar combinatia de oxid de zirconiu si LS2 ofera puntilor o rezistenta generala excelenta. 

In final, nu e de neglijat aspectul estetic redat prin trecerea omogena a culorii in restaurarile bazate pe implant.

Recomandam specialistilor si pacientilor sa discute despre asteptarile privind lucrarile dentare pentru a lua decizii informate referitoare la sanatatea dentara, dar si la estetica zambetului. Pentru mai multe detalii referitoare la IPS e.max ZirCAD si modul de folosire al acestei ceramici in cadrul Green Digital Lab va rugam sa ne contactati.

Sursa: Green Digital Lab

Categorii
Medicina Timisoara

IPS e.max ZirCAD MULTI

Inca de la aparitia sa pe piata, sistemul IPS e.max a revolutionat piata lucrarilor dentare. Cu un portofoliu plin de ceramice functionale, resistente in timp si estetice, IPS e.max a schimbat felul in care tehnicienii, dentistii si pacientii privesc problema unei lucrari de amploare. 

Motiv numai bun pentru ca in cadrul Green Dental Lab sa aducem acest sistem, care, impreuna cu tehnologia de ultima generatie existenta la noi, ofera posibilitatea creerii unor lucrari dentare de cea mai buna calitate, care ofera un confort binemeritat pacientilor, precum si o estetica minunata, identica dintilor naturali.

Inovatia IPS e.max ZirCAD MULTI

IPS e.max ZirCAD MULTI e un produs cu adevarat inovator. Gandit ca o formula bazata pe o pudra, complementata de o tehnologie noua de umbrire, acesta are ca rezultat o lucrare dentara cu aspect natural, si cu o translucenta obtinuta progresiv de la dentina la smalt. Iar ce este cu adevarat iesit din comun e faptul ca produsul nu mai are nevoie de nici un fel de lucrari ulterioare de imbunatatire a culorii.

In ceea ce priveste rezistenta in timp a oxidului de zirconiu, acesta si-a demonstrat valoarea in ultimii 20 de ani, cand a intrat in atentia specialistilor din domeniul stomatologic si a inceput sa fie prelucrat si folosit in tot mai multe tipuri de lucrari. Cu o rezistenta deosebita la presiune acesta face faza uzului intens fara a se fractura sau defecta in vreun alt fel. Din acest motiv pe baza acestuia s-au realizat in ultimul timp diverse materiale imbunatatite pentru a fi folosite in laboaratoarele de tehnica dentara din intreaga lume.

Biocompatibilitatea si bioinertia sunt alte argumente in favoarea IPS e.max ZirCAD MULTI. Studiile demonstreaza ca in lume nu exista la ora actuala oameni alergici la zirconiu, riscul de a provoca astfel de neplaceri pacientilor cu lucrari care au in componenta acest material fiind redus la zero.

Indicatii de utilizare IPS e.max ZirCAD MULTI

IPS e.max ZirCAD MULTI are rezultate excelente folosit in lucrari pentru zonele anterioare si posterioare. Materialul are proprietati mecanice superioare (850 MPa), fiind o alegere perfecta pentru coroane monolitice, punti cu trei elemente si superstructuri pe implanturi. Materialul este usor de prelucrat intr-un laborator cu tehnologie performanta fara a fi necesare interventii ulterioare. In plus, produsul finit realizat cu IPS e.max ZirCAD MULTI, fiind biocompatibil, nu produce nici un fel de iritatii purtatorului, fiind o alegere inteleapta si sanatoasa pe termen lung.

Bineinteles, toate deciziile legate de sanatatea orala a pacientului se iau de catre acesta prin prisma comunicarii constante cu specialistul care se ocupa de cazul sau. Sfatuim toti pacientii sa asculte sfaturile si indicatiile profesionistilor la care apeleaza pentru a beneficia de cele mai bune rezultate posibile si pentru a se bucura, la finalul lucrarilor dentare, de un zambet minunat (si sanatos!).

Pentru detalii mai complexe referitoare la IPS e.max ZirCAD MULTI va rugam sa ne contactati.

Sursa: Green Digital Lab

Categorii
Medicina Timisoara

DIGITAL SMILE DESIGN

Procedurile de restaurare dentară sunt de obicei efectuate pe pacienții din întreaga lume. Mulți pacienți au nevoie de servicii de restaurare ca urmare a rănilor, a bolii sau a altor probleme care le pot afecta sănătatea orală și aspectul zâmbetului lor. Cu toate acestea, nu toate procedurile oferă aceleași rezultate. Digital Smile Design (DSD) a luat cu asalt lumea stomatologică, oferind rezultate mai bune și un rezultat mai previzibil pentru fiecare pacient în parte.

Ce este Digital Smile Design?

DSD este un instrument unic de planificare a tratamentului stomatologic care întărește viziunea de diagnostic a unui furnizor de stomatologie, îmbunătățește predictibilitatea și îmbunătățește comunicarea dintre furnizorii de servicii dentare și pacienții lor. Un plan de tratament se bazează complet pe o analiză amănunțită a proporțiilor dentare și faciale ale pacientului. Prin utilizarea de videoclipuri, fotografii și machete temporare, furnizorii de DSD pot obține o mai bună înțelegere a relației dintre buze, gingii și dinți, precum și modul în care lucrează împreună pentru a crea zâmbetul pacientului.

Cum pot începe procesul de design digital zâmbet?

Scanerul Medit i500

Când iei decizia de a afla mai multe despre DSD, primul pas al procesului este să găsești un furnizor în apropierea ta. De acolo, te vei întâlni cu acel furnizor și vei trece prin beneficiile acestei opțiuni de tratament. Dacă alegeți să mergeți mai departe, medicul dumneavoastră stomatolog va face fotografii tridimensionale și videoclipuri din fiecare unghi al gurii. Această scanare digitală se face cu un scaner intraoral, iar datele sunt importate în software-ul DSD.

Scanerele intraorale sunt extrem de eficiente deoarece oferă mai multe vederi ale gurii. În timpul scanării, tehnicianul dumneavoastră va urmări probabil fiecare imagine care apare pe ecran în timp real. Acest lucru asigură că imaginile potrivite sunt capturate la unghiurile necesare pentru a crea o reprezentare vizuală a rezultatului final. Vizionarea acestor imagini vă poate ajuta să economisiți timp și în timpul procesului, deoarece nu va trebui să vă întoarceți pentru nicio imagistică suplimentară după terminarea consultației.

Digital Smile Design este un ajutor de top in ceea ce priveste tehnologia dentară, asigurând un tratament de îngrijire care este cel mai bun pentru fiecare pacient. Cu DSD, veți fi pe cale de a crea un plan de tratament unic pentru nevoile dvs. dentare și vă va oferi zâmbetul pe care îl meritați.

Sursa: Green Digital Lab

Categorii
Medicina Timisoara

IPS STYLE CERAM

Dupa cum probabil ati observat deja, inovatia si deschiderea catre nou este o parte importanta a muncii noastre. Ne folosim la maxim de tehnologie pentru a oferi cele mai bune servicii, si tot in acest scop folosim in laboratorul Green Dental Lab materiale de ultima generatie.

IPS Style Ceram si importanta oxiapatitei continute de aceasta ceramica

In primul rand, e important de mentionat ca IPS Style Ceram este primul material din istoria metalo-ceramicelor care contine cristale de oxiapatita. 

Oxiapatita este un component al ceramicii, a caror cristale reflecta mare parte din lumina incidenta. Astfel, restaurarilor protetice li se confera o profunzime asemanatoare substantei dentare naturale. De asemenea, acestea cristale redau translucenta smaltului. 

Practic, cristalele de oxiapatita controleaza transluciditatea si opacitatea produsului final.

Alte elemente din componenta IPS Style Ceram

Pe langa binevenita oxiapatita, IPS Style Ceram mai beneficiaza de doua componente importante in a reda o estetica dentara fara cusur: cristale de leucit si cristale de fluorapatita. Cristalele de leucit ofera expansiune si stabilitate controlate, pe cand cele de fluorapatita, cu forma lor de ace fine, asigura luminozitate naturala, expresivitate si vitalitate – astfel, prin felul in care reflecta lumina, dau au un aer 100% natural dintelui.

Materialele de calitate fac casa buna cu tehnologia

Bineinteles, un material de calitate trebuie prelucrat in cele mai bune conditii pentru un rezultat final excelent. La Green Dental Lab toate RPF metalo-ceramice sunt executate prin tehnica CAD/CAM. Folosim scannerul 3Shape E3 pentru a scana 3D modele de gips – acesta este primul pas al proiectului. Continuam cu software-ul de design 3Shape pentru a realiza digital cape metalice, in al doilea rand. Al treilea pas depinde de cerinte. Putem fie trimite macheta realizata digital la un centru specializat pe laser-sinterizare pentru realizarea scheletului metalic cu ajutorul tehnologiei SLM, fie folosi imprimanta 3D Formlabs2 pentru a printa scheletul metalic cu rasina calcinabila. Avand deja machete din rasina, metalul se poate turna 100% corect.

Avantajele produselor realizate prin CAD/CAM cu IPS Style Ceram

Tehnologia de ultima generatie si materialele inovatoare sunt interdependente daca se doreste realizarea unui produs finit fara defecte, si cu o estetica superioara. 

Prin “relatia” dintre CAD/CAM si IPS Style Ceram se evita o serie de greseli care puteau afecta (in trecut) produsul. Astfel, se evita posibilitatea unei deformari a cerii, care putea aparea prin mobilizarea capelor de pe bont. De asemenea, temperatura nu mai reprezinta o problema. Se evita posibilitatea de fracturare si orice eroare posibila de realizat in mod neintentionat de catre factorul uman implicat in realizarea lucrarii. In plus, designul machetei digitale ne ramane. Iar daca scheletul metalic trebuie refacut dintr-un motiv sau altul, munca va merge extrem de rapid, proiectul fiind deja partial realizat.

Sfatuim toti tehnicienii dentari si pacientii sa discute despre dorintele si asteptarile legate de lucrarile dentare pentru a face cele mai bune alegeri, atat pe plan functional, cat si estetic. Pentru mai multe detalii referitoare la IPS Style Ceram si modul in care aceasta este prelucrata la potentialul ei maxim in Green Digital Lab va rugam sa ne contactati.

Sursa: Green Digital Lab

Categorii
Medicina Timisoara

SCANAREA INTRAORALĂ DIGITALĂ

Scanarea intraorală reprezintă amprentarea digitală a arcadelor dentare, cu ajutorul unui scanner intraoral, realizând mai mult de 3000 de fotografii tridimensionale pe secundă, fiind, astfel, o tehnică rapidă și cu o exactitate foarte mare.Trăim în era digitală, în care lucrurile evoluează de la o zi la alta cu o rapiditate foarte mare, iar acest lucru se observă și stomatologia modernă de astăzi, care înglobează noile tehnologii, pentru a asigura tratamente la standarde de calitate foarte înalte.

Amprenta clasică presupunea ca datele să se înregistreze cu portamprente sau linguri, așa cum le cunosc unii pacienți, și a anumitor tipuri de amprentare.Spre deosebire de această metodă, scanarea intraorală asigură un grad de precizie ridicat, ceea ce-i permite medicului specialist să observe și cele mai mici imperfecțiuni ale unei lucrări, astfel încât rezultatul final să fie unul cu adevărat spectaculos.

Tratamentele stomatologice digitalizate din cadrul Dental Hospital România sunt realizate cu ajutorul tehnologiei revoluționare, de ultimă oră, CAD-CAM.

Această tehnologie oferă posibibilitatea confecționării cu ajutorul calculatorulor a unor lucrări protetice de calitate superioară atât în ceea ce privește estetica, dar și acuratețea execuției.Iar rezultatele aduc, de fiecare dată, bucurie și încredere paciențilro noștri, indiferent că este vorba realizarea de de fațete dentare, de încrustații (inlay, onlay), de punți dentare, de coroane dentare sau ghiduri chirurgicale.

Scanarea intraorală oferă numeroase avantaje pacientului:

Timpul de lucru foarte scurt – știu cât de important este timpul pacientului, iar prin folosirea acestei tehnici, se reduce considerabil durata de realizare a lucrării, atât în partea clinică, de amprentare, cât și în partea tehnologică, de realizare a lucrărilor dentare.

Reducerea la minimum a riscului de contaminare – astfel, pacientul beneficiază de un tratament sigur, care elimină posibilitatea contaminării microbiene

Confortul pacientului este net superior față de amprentarea clasică.

Fidelitatea ridicată a datelor înregistrate prin scanarea orală, riscul erorilor fiind minim.

Determinarea exactă a culorii dinților, cu ajutorul softului de la scanner, fapt ce înlătură orice eroare umană în stabilirea nuanței dorite a noilor dinți.

Verificarea controlată a procesului de preparare (șlefuire) a dinților.

Scanarea intraorală este prezentul stomatologiei moderne!

Sursa: Green Digital Lab

Categorii
Medicina Timisoara

SCANAREA INTRAORALA SI 3SHAPE

Pot laboratoarele dentare să deschidă calea pentru stomatologia digitală în clinici?

Trecerea la digital este o decizie importantă atât pentru laboratoarele dentare, cât și pentru clinicile dentare. Gândiți-vă la timpul, costurile, resursele cheltuite investigând, instalarea tehnologiei, conducerea și instruirea personalului. Din punct de vedere istoric, am văzut că laboratoarele tind să devină mai întâi digitale. Clinicile lor din rețea urmează exemplul atunci când are sens să aibă fluxuri de lucru mai simplificate.

Cum a crescut numărul de scanări efectuate în raport cu COVID

O schimbare majoră a fost observată în clinicile dentare din întreaga lume în anul 2020. Mă refer la focarul de COVID-19 și efectul ulterior pe care l-a avut asupra clinicilor dentare. În timpul primului blocaj de la începutul anului 2020, am văzut închiderea clinicilor dentare din întreaga lume, ceea ce a înregistrat o scădere a cazurilor și pentru laboratoarele dentare.

Dar pe măsură ce clinicile au început să se redeschidă și să primească din nou pacienții, a existat o creștere a numărului de scanări IOS. De ce? Pentru că clinicile au descoperit că scanările IOS sunt mai bune din punct de vedere al sănătății, împreună cu celelalte beneficii ale stomatologiei digitale. Cu o schimbare majoră în clinici, laboratoarele funcționează acum la viteză maximă chiar mai mult decât înainte de pandemie.

Digitalizarea împreună

Dar întrebarea ce tehnologie și produs digital este una mare și poate cea mai importantă în parteneriatul laborator-clinic. Ca să nu mai vorbim de timpul, costurile și resursele cheltuite ulterioare pentru alegerea celor mai bune produse digitale, configurarea și funcționarea tehnologiei, precum și pregătirea personalului.

Avantajele laboratorului și clinicii fiind pe același sistem

Avantaje pentru laborator – Un avantaj poate fi partajat în format de fișier de scanare. Toate informațiile de care are nevoie laboratorul sunt incluse în formatul partajat, ceea ce facilitează lucrul cu fișierele digitale. Îmbunătățirile software-ului CAD sunt orientate în principal pe îmbunătățirea sinergiei dintre sistemele comune, cum ar fi capacitatea de a ocoli anumiți pași obligatorii de pregătire a scanărilor digitale, care poate fi o procedură consumatoare de timp.

Avantaje pentru clinică – Urmărirea și comunicarea comenzilor digitale pot fi partajate instantaneu cu laboratorul prin intermediul platformei comune, împreună cu posibilitatea de a adăuga note și fotografii clinice pentru a sprijini activitatea estetică, care pot fi adăugate prin intermediul aplicației suplimentare. Capacitatea de a accesa informații în orice moment este un mare avantaj.

În general, are sens ca laboratoarele și clinicile să lucreze îndeaproape atunci când oricare dintre părți caută să treacă la stomatologia digitală. Dacă aș putea evidenția un lucru pe care laboratoarele ar trebui să-și petreacă puțin mai mult timp, atunci ar fi în adaptarea formularelor de comandă către clinică în fluxul de lucru digital. Sunt disponibile opțiuni pentru laboratoare pentru a personaliza formularele digitale de comandă din partea clinicii, astfel încât ofertele laboratorului să fie reflectate mai precis, reducând astfel nevoia de a modifica comenzile primite.

Ajutați să economisiți timp pe ambele părți

Nu este o sarcină ușoară, dar timpul petrecut cu ea poate merita în timp ce multe laboratoare petrec un timp semnificativ pentru ajustarea comenzilor primite, deoarece formularul de comandă digital este completat inadecvat. Personalizarea poate fi aplicată nu doar unei clinici, ci tuturor clinicilor colaboratoare, ceea ce face impactul și mai mare.

În plus, este esențial să rămâneți la curent cu noile modalități de proiectare, fabricare, scanare și colaborare în stomatologie. Este o industrie în mișcare rapidă în care ultimele ediții și îmbunătățiri sunt o constantă. Este bine să fii cu ochii pe acestea, deoarece ar putea exista ceva care poate avea un impact pozitiv asupra muncii tale zilnice în laborator.

Sursa: Green Digital Lab