Email

contact@medicina-timisoara.ro

 

Centrele de Imagistica Dentara Wittenberger

 

Echipa Wittenberger Radiologie Dentara este formata din medici stomatologi si asistenti de radiologie care au o experienta de peste 20 de ani in domeniul imagisticii. Toate cabinetele noastre sunt dotate cu echipamente 100% digitale care beneficiaza de senzori de ultima generatie pentru a oferi imagini radiografice de calitate exceptionala la un nivel minim de radiatii.

SERVICII

 

Centrele de Imagistica Dentara Wittenberger realizeaza toata gama de radiografii dentare 2D si 3D cu doze minime de radiatii, utilizand echipamente performante 100% digitale. Pentru a veni in intampinarea pacientilor nostri, in locatiile din Lugoj, Resita si Iasi oferim servicii DEXA – osteodensitometrie si doar in Iasi servicii de radiografie generala si mamografie.

Radiografiile intraorale digitale, se fac cu receptorul de imagine (placuta fosforica – asemanatoare ca dimensiune filmului dentar clasic), plasat in cavitatea bucala.

Pentru ca imaginea sa fie clara si sa cuprinda exact zona de interes, este foarte important sa ramaneti nemiscati, pana dupa realizarea expunerii, care dureaza o fractiune de secunda. In timpul expunerii, incercati sa nu inspirati.

Placuta dupa expunere este introdusa in scaner iar imaginea este preluata in computer.

In cazul radiografiilor intraorale NU este necesar sa indepartati obiectele metalice de la nivelul capului si a gatului, doar a lucrarilor protetice mobilizabile (proteze dentare).

Ortopantomografia (OPG) sau radiografia panoramica capteaza imaginea intregii danturi si a maxilarelor, de la o articulatie la alta, pe un singur film, cu o cantitate redusa de radiatii si intr-un timp de examinare foarte scurt.

OPG releva o imagine de ansamblu a aparatului dentomaxilar si ofera medicilor stomatologi date importante care nu pot fi observate la examenul clinic despre numarul, pozitia, structura dintilor erupti sau neerupti, a radacinilor dintilor, relatia lor cu structurile de sustinere si de vecinatate: sinus maxilar, canal mandibular, etc..

Nu de puține ori, cu ocazia efectuării unei ortopantomografii, urmărindu-se un anumit aspect se depistează situații neprevăzute precum: carii recidivante,  resturi radiculare sub lucrări dentare, chisturi reziduale, dinţi incluşi, parodontite apicale cronice lent progresive, atrofii osoase verticale şi orizontale severe, anodonții ( lipsa unor muguri dentari din care să se formeze dintele), etc.

Din aceste cauze, ortopantomografia este un important instrument de diagnostic atat in evaluarea initiala cat si pe parcursul tratamentului si in evaluarea rezultatelor finale.

 

Teleradiografia sau radiografia cefalometrica este o metoda de radiodiagnostic care ofera o imagine de ansamblu asupra structurilor osoase ale viscerocraniului si o parte a neurocraniului.

Teleradiografia este un examen indispensabil in ortodontie. Cu ajutorul ei se pot face predictii asupra cresterii mandibulare a copiilor, permitand efectuarea unor masuratori ortodontice exacte si se pot determina modificarile care au aparut in timpul tratamentului ortodontic.

Dar teleradiografia este utila si in chirurgia maxilo-faciala, in depistarea fracturilor si patologiei la nivelul masivului cranio-facial.

Tomografia computerizata cu fascicul conic CBCT (“Cone Beam Computer Tomography” ) este o tehnica radiologica relativ noua, care utilizeaza un fascicul conic de radiatii X iar imaginile sunt achizitionate printr-o singura rotire a scanerului in jurul capului pacientului, spre deosebire de CT-ul clasic, unde fasciculul este sub forma de eventai si unde sunt necesare mai multe scanari consecutive, deci in consecinta doza de radiatii utilizata este mult mai mica.

In anumite cazuri imaginile bidimensionale oferite de radiografiile dentare, OPG nu sunt suficiente obiectivului urmarit. CBCT ofera imagini tridimensionale, volumetrice, de inalta rezolutie asupra anatomiei si patologiei din sfera maxilo-faciala.

Precizia CBCT este comparabila cu cea din CT dar cu mai multe avantaje: doza mult redusă de radiaţii imagini cu rezoluţii înalte, slice-uri submilimetrice, timp rapid al investigaţiei (50-70 secunde).

Imaginile achizitionate sunt stocate in computer si pot fi analizate cu diferite software de imagistica.

Imagistica tridimensionala creata de CBCT, permite o mai buna diagnosticare, planificare a tratamentului si monitorizare, precum si o analiza mai buna a rezultatelor decat era posibil in cazul imaginilor conventionale. bidimensionale.

Datorita acestor calitati CBCT este un instrument indispensabil in specialitati ca: implantologie, chirurgie maxilo-faciala, ortodontie, endodontie, etc.

Un ghid chirurgical personalizat asigura inalta acuratete de forare si plasare a implantului, se potriveste perfect si confera siguranta si predictibilitate chirurgiei pe implante.

Pe baza scanarilor tomografice 3D, cu ajutorul softwarelor performante de imagistica dentara se poate face planificarea virtuala a modelelor 3D.

Acestea sunt trimise in format STL catre laboratoarele dentare, care cu ajutorul imprimantelor 3D vor printa modelele 3D.

Testul densitatii osoase, cunoscut si sub numele de osteodensitometrie sau scanare DEXA, este metoda  cea mai utila pentru diagnosticarea osteoporozei si evaluarea riscului de fractura.
Densitometria osoasa este o procedura specializata, cu doze reduse de radiatii X,  utilizata pentru  masurarea densitatii osoase.

Scanarea este un test  rapid (15 min), sigur si fara durere, care arata cat de puternice sunt oasele si ajuta medicii sa ia decizii cu  privire la tipurile de optiuni de tratament, care sunt cele mai potrivite pentru pacientul respectiv.

RX TORACICA FATA

RX TORACINA PROFIL

RX ABDOMINALA PE GOL

RX COLOANA CERVICALA FATA

RX COLOANA CERVICALA PROFIL

RX COLOANA CERVICALA OBLIC ¾

RX DORSALA FATA

RX DORSALA PROFIL

RX LOMBARA FATA

RX LOMBARA PROFIL

RX BAZIN

RX CRANIU FATA

RX CRANIU PROFIL

RX SINUSURI ANTERIOARE ALE FETEI

RX UMAR

RX GENUNCHI FATA

RX GENUNCHI PROFIL

RX MEMBRE, EXTREMITATI FATA

RX MEMBRE, EXTREMITATI PROFIL

Efectuarea unei mamografii este rapida si usoara si dureaza doar cateva secunde. Vi se va cere sa va scoateti toate hainele din partea superioara a corpului, inclusiv bijuterii sau obiecte de metal din jurul gatului. Apoi va trebui doar sa stati in fata unui aparat radiologic. Un technician radiolog va plasa sanul intre 2 placi de plastic. Placile vor presa usor asupra sanului si il vor face sa se aplatizeze suficient cat tesutul mamar sa fie vizualizat cel mai bine pe mamografie. Aceasta compresiune poate fi inconfortabila pentru cateva secunde, dar ajuta la imbunatatirea calitatii imaginii mamografiei. Presarea sanului pentru cateva secunde nu este daunatoare si minimalizeaza cantitatea de raze X necesara.

Tehnicianul va face 2 expuneri cu raze x pentru fiecare san (si va va repozitiona) pentru a avea o vedere completa a intregii glande.
Fiecare san va face o dubla scanare. In proiectia craniocaudala, particulele de raze X emise din partea superioara vor impresiona filmul radiologic pozitionat sub san. In proiectia medio-laterala razele X vin din partea interioara spre partea exterioara a sanului.
Femeile fara un istoric de probleme la nivelul sanului de obicei fac un screening mamografic.
Pentru femeile care au un istoric de probleme la nivelul sanului se va efectua o mamografie tintita pentru a evalua mai bine o anumita arie de la nivelul sanului.

Screeningul cancerului de san

Examenul screening efectuat cu ajutorul mamografiei si al medicilor radiologi special antrenati, permite detectarea precoce a cancerului, cand tratamentul cancerului de san are cea mai mare rata de succes.

Mamografia poate detecta peste 85% din tumorile sanului si rezultatele sunt mai bune daca screeningul este corelat cu examinarea fizica.
Este evident ca examenul screening la femeile peste 50 de ani reduce numarul de decese datorate cancerului de san.

Este un avantaj real diagnosticarea cancerului de san intr-un stadiu cat mai precoce , intr-o faza in care este posibila indepartarea doar a unei parti mici de glanda mamara, cu o probabilitate mai mare de vindecare.

PROGRAM

Luni 08.00 – 20.00
Marti 08.00 – 20.00
Miercuri 08.00 – 20.00
Joi 08.00 – 20.00
Vineri

 08.00 – 20.00

CONTACT